Ιστορία

historyΈχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια από τότε που ο Αχιλλέας Μπίκας (1938 - 2005) κατέβηκε με το στραπατσαρισμένο του φορτηγάκι από την Βέροια στην Αθήνα για να μεταφέρει 50 αρνιά.

Πληροφορήθηκε ότι τα αρνιά είχαν μεγαλύτερη ζήτηση και υψηλότερη τιμή στην αγορά της Αθήνας, και γι αυτό ρευστοποίησε τις αποταμιεύσεις του και δανείστηκε το υπόλοιπο των χρημάτων που χρειαζόταν για να χρηματοδοτήσει το ταξίδι αυτό. Πούλησε τα αρνιά για ένα κέρδος 200 δραχμών, τις 180 από τις οποίες γύρισε στο σπίτι για να πληρώσει τα δανεικά και να αγοράσει μία άλλη παρτίδα με αρνιά.

Από αυτό το ταξίδι πηγάζουν τα θεμέλια μίας οικογενειακής επιχείρησης που θα καινοτομούσε στον τομέα της εμπορίας τροφίμων. Σας προσκαλούμε να περιπλανηθείτε μαζί μας και να ανακαλύψετε πως η επιχείρηση αυτή κατόρθωσε να εξελιχθεί σε μία από τις πιο αξιόπιστες στον κλάδο της.

* Το 1971, ο Αχιλλέας Μπίκας ανοίγει κρεοπωλείο στην παλιά Δημοτική Αγορά της Βέροιας. Παράλληλα με την λιανική πώληση, ασχολείται και με την εμπορία στην αγορά της περιφέρειας Αττικής. Εκλέγεται πρόεδρος των κρεοπωλών Ν. Ημαθίας και διατηρεί την θέση αυτή εώς την συνταξιοδότησή του.

* Μετά τις σπουδές του στο marketing & management, o πρωτότοκος υιός του Αχιλλέα και της Κατερίνας, ο Γιώργος Μπίκας, επιστρέφει στην οικογενειακή επιχείρηση και το 1990, πατέρας και υιός ανοίγουν σε κεντρικό σημείο της Βέροιας την Κρεαταγορά Μπίκα, ένα πρωτοποριακό για την εποχή κατάστημα πώλησης κρεάτων, αλλαντικών, τυροκομικών και κατεψυγμένων προϊόντων. Το 1992 εδραιώνεται ως ιδρυτικό μέλος στα "Βιομηχανικά Σφαγεία Εδέσσης" όπου και δραστηριοποιείται ως σήμερα.

* Το 1994, το καταστατικό της οικογενειακής επιχείρησης αλλάζει αφού προστίθεται ένα νέο μέλος, ο δευτερότοκος υιός, Χρήστος Μπίκας, επιστρέφοντας από τις Η.Π.Α. έχοντας στα χέρια του το πτυχίο του Μαθηματικού με ειδικότητα στην Στατιστική Ανάλυση. Το 1996, ιδρύει την SaBi, εταιρεία που αντιπροσωπεύει εργοστάσια παραγωγής τροφίμων και μη-τροφίμων, και διανέμει τα προϊόντα τους με ιδιόκτητα φορτηγά και μία ομάδα έμπειρων και υπεύθυνων πωλητών. Το 2001, επεκτείνει την δραστηριότητα της SaBi, σχηματίζοντας  την SaBi Foodservice.

* O Αχιλλέας Μπίκας jr, γιός του Γιώργου, δεν μας έχει αποκαλύψει ακόμα τα σχέδια του!

/